Trăim într-o perioadă extrem de prolifică pentru tablete. Izolarea socială și lucrul de acasă ne-au propulsat direct într-o lume în care tabletele s-au transformat din gadgeturi ignorate, în aliați ai productivității noastre.
Am primit spre testare tableta Samsung Galaxy Tab S6 Lite și împărtășim cu tine părerea noastră. Află dacă merită sau nu investiția și care sunt nevoile pe care se pliază.
Atunci când a apărut, au fost multe opinii care au plasat Galaxy Tab S6 Lite imediat lângă iPad, fiind considerată una dintre puținele variante cu sistem de operare Android care poate rivaliza cu liderul de pe piața tabletelor. Deși comparația e totuși puțin forțată, adevărul este că vorbim de o tabletă mid-range, care impresionează din multe puncte de vedere.
Specificații
Are sistem de operare Android 10,cu interfață One UI 2.0 (aceeași ca pentru telefoanele Galaxy S20 sau Galaxy Z Flip). Disponibilă în variantele de culoare Oxford Gray, Angora Blue sau Chiffon Pink, cântărește doar 465 g și are o grosime de 7mm. Cu o diagonală a display-ului de 10.4 inch, rezoluție 2000 x 1200 pixeli, 4GB RAM și 64GB memorie internă, tableta face ca activitatea de zi cu zi să fie mai plăcută.
Dacă adăugăm că vine la pachet cu un stylus S-Pen, cu port USB Type-C și jack de 3,5 mm pentru căști, dar și cu slot microSD pentru extinderea memoriei interne, începi să vezi imaginea de ansamblu a unui produs care nu se dovedește deloc zgârcit cu utilizatorii săi. Adăugăm tehnologia 4G care permite folosirea tabletei oriunde există acoperire de rețea și sunt convinsă că, în cel mai rău caz, măcar ți-am atras atenția.
Un lucru este cert: își face treaba și pentru funcțiile cărora le-a fost desemnată (productivitate, multitasking, entertainment), chiar nu ai ce îi reproșa.
Design
Dar ceea ce impresionează în primul rând este aspectul. Elegantă, cu un look prețios care „miroase” a scump, tableta e ușoară și practică. Nu numai că o poți transporta fără probleme în geantă, dar poate încăpea și în câteva obiecte vestimentare mai voluminoase.
Carcasa metalică are un touch de rafinament, iar muchiile și ramele subțiri dau impresia de produs sofisticat. Cu un design minimalist, Galaxy Tab S6 Lite are un balans ireproșabil și pare destul de rezistentă la lovituri, deși, așa cum intuiești, nu prea ne-a lăsat inima să o supunem „caznelor”.
De cum dai ochii cu ea, nu poți să nu apreciezi prezența portului USB Type-C și a jack-ului de 3,5 mm, precum și a microSD-ului. Firește că cel mai mare „cadou” din partea producătorului rămâne stylus-ul, dar despre acesta îți voi vorbi puțin mai târziu.
Display
Următorul aspect care mi-a atras atenția este ecranul, și aici venim inițial cu un punct negativ. Fiind o tabletă mid-range, Samsung Galaxy Tab S6 Lite primește un display LCD, cel mai probabil pentru a menține prețul cât de cât echitabil. Cu toate acestea, dacă nu ești deja informat cu privire la acest aspect, e posibil să nici nu observi. Ecranul e luminos, culorile sunt vii, bogate și pigmentate, iar rezoluția, mai mult decât satisfăcătoare. Nuanțele par naturale și marele atu este că poți folosi tableta și afară, fie că ai chef să îți pozezi florile din grădină sau înclinația artistică de a desena peisaje în parc.
Ce-mi mai place? Formatul de 16:10 al ecranului, ideal dacă lucrezi de pe tabletă și vrei un acces mai bun la documente, să citești sau să scrii texte ori să îți bați capul cu formulele acelea complicate din Excel.
Oricum, tableta este practic creată pentru a te bucura de filmulețele preferate de pe Youtube sau pentru a viziona serialele preferate de pe Netflix. Așa că, din punct de vedere al entertainment-ului, ești acoperit. Și dacă tot suntem la acest capitol, menționez că redarea audio nu dezamăgește, având sistem stereo cu difuzoare compatibile cu Dolby Atmos. Nu uita însă să și activezi această funcție din setări ca să te bucuri de sunete la cea mai înaltă calitate.
Aplicații
Ce putem spune despre aplicații? Dacă ne referim la cele work related, Office vine deja preinstalat și poți sincroniza datele tale prin accesarea contului de Microsoft. Desigur, ai parte deja de aplicații Samsung, dar și de acces la Google Play Store și Samsung Galaxy Store, de unde îți poți instala tot ce îți face cu ochiul.
Cum accesezi aplicațiile? Și aici, Samsung Galaxy Tab S6 Lite e destul de intuitivă. Poți împărți ecranul în două prin funcția split, accesând de exemplu un browser și un document, dar poți inclusiv să suprapui alte aplicații peste cele principale. Ai și posibilitatea de a le redimensiona după bunul plac, de a te juca cu fundaluri transparente și de a te organiza astfel în chip ireproșabil. Numai să excelezi la multitasking, în rest tableta îți oferă susținerea de care ai nevoie.
S-Pen este inclus în pachet
Am ajuns acum la accesoriul „vedetă”, și anume Stylus-ul, care spre deosebire de ce am văzut la concurență, aici îl avem inclus în pachet. Stylus-ul poate fi folosit pentru a desena, pentru a face marcaje pe documente, pentru a te juca cu diverse însemne peste realitatea augmentată (cu AR Doodle) sau, firește, pentru a scrie. Nu mai trebuie decât să îți exersezi mâna de artist. Samsung se laudă cu aderență și sensibilitate impresionantă a Stylus-ului. Eu mi-am încercat puțin talentul la desen, iar experiența a fost chiar relaxantă. Mi-a plăcut foarte mult că tableta oferă atât libertate utilizatorului de a-și exersa skill-urile de artist, dar vine și cu desene pe care să le umpli de culoare.
Performanțe, autonomie, securitate
Ajungem acum și la cel mai sensibil capitol: performanța. Aici, contează foarte mult așteptările. Dacă achiziționezi tableta înțelegând că e creată pentru munca de birou pe aplicații de tip Office, pentru desen cu Stylus-ul sau pentru vizionarea filmelor și a serialelor preferate, atunci vă veți înțelege de minune. Dacă exagerezi cu utilizarea aplicațiilor sau încarci mai multe profile, să nu fii uimit dacă tableta va încetini și nu va mai da același randament.
Aceleași criterii trebuie să le ai în minte și atunci când cuantifici durata de folosire. Pentru o utilizare normală, tebleta rezistă cu o singură încărcare pentru o zi de muncă obișnuită. Totul depinde însă de aplicațiile rulate. Încărcarea e în principiu rapidă, cu adaptor de priză de 10W.
Despre securitate? Dacă stochezi date importante ale clienților sau ale tale, vei fi încântat să afli că tableta e echipată cu funcțiile de securitate Knox. Recunoașterea facială este realizată cu camera frontală. Per total, riscurile de haking sunt reduse.
De partea cealaltă, gamerii înfocați vor fi bucuroși să afle că tableta permite rularea în condiții de bună performanță a jocurilor. La un moment dat poate deveni destul de lentă, mai ales dacă ai supus-o deja unei presiuni ridicate, dar, din nou, încercăm să ne amintim că discutăm despre o tabletă mid-range.
Cameră
Nu ne mai rămâne decât să îți povestim despre cameră. Cu camera frontală de 5MP și cea principală de 8MP, Samsung Galaxy Tab S6 Lite îți permite apeluri video de calitate, dar nu și selfie-uri care să câștige avalanșe de like-uri. Presupun totuși că te bazezi pe telefonul tău pentru aceste funcții și că nu ai cumpărat tableta pentru realizarea de fotografii.
În ceea ce privește conectarea accesoriilor, tableta permite atașarea de periferice cu conectivitate bluetooth (minim versiunea 4.0). Așa că, dacă vrei să îi atașezi un mouse sau o tastatură, știi ce ai de făcut.
Concluzii
Per total, tableta Samsung Galaxy Tab S6 Lite chiar face ceea ce promite. Asigură o performanță bună, are un design care impresionează de la prima vedere, e eficientă în condiții de multitasking, are un display de bună calitate și te servește cu loialitate atunci când lucrezi de acasă sau când vrei să îți urmărești serialele sau filmele preferate. Verdictul meu? Comparativ cu alte variante de pe piață la prețuri asemănătoare, tableta chiar strălucește în fața concurenței.
Mi-a scăpat ceva? A, prețul. Nu este o tabletă ieftină, costă aproximativ 2099 lei, varianta cu SIM și 1900 lei, varianta fără, dar pentru ceea ce oferă, cam acesta este prețul în piață.
Păreri Pro și Contra
Pro:
- design
- se așează bine în mână
- eficiență în multitasking
Contra:
- uneori mai agață