Samsung Galaxy Watch 5 – Plata cu ceasul mai ușoară ca oricând

În prima jumătate a lunii august făceam un hands on pentru cele mai noi pliabile de la Samsung, Galaxy Z Flip 4 și Galaxy Z Fold 4. Odată cu anunțarea lor, gigantul coreean a adus în piață și noile smartwatch-uri Galaxy Watch 5 și Galaxy Watch 5 Pro. Noi l-am primit la test pe mezinul seriei, Galaxy Watch 5, iar în cele ce urmează vă voi spune ce noutăți aduce, vă voi împărtăși din experiența mea cu el, căci îl port de mai bine de o săptămână și totodată vă voi spune cum puteți face plata cu ceasul la orice magazin cu POS.

Design și ce primim în cutie

La prima vedere Galaxy Watch 5 amintește destul de mult de generația anterioară, Galaxy Watch 4, dar acest lucru nu e neapărat rău. Din moment ce Galaxy Watch 4 s-a bucurat de o popularitate destul de mare, iată că Samsung a decis să nu riște și să vină pe piață cu un device similar, cu ceva îmbunătățiri, acolo unde era cazul, păstrând tot ce a avut mai bun de oferit pentru vârful gamei, Galaxy Watch 5 Pro.

Mezinul generației vine în cutie însoțit de manualul de utilizare, garanția și un încărcător magnetic, cu port USB-C de această dată. Brick nu găsim, însă nu-mi amintesc ca în ultimii ani să mai fi găsit unul în cutia unui ceas. Oricum, faptul că vine cu port USB-C înlesnește cumva lucrurile, căci îl vei putea încărca rapid de exemplu la laptop, iar partea și mai faină este că se încarcă wireless și are compatibilitate cu absolut orice încărcător cu standard Qi.

Prin urmare nu depinzi neapărat de încărcătorului lui. Îl poți alimenta chiar și cu ajutorul unui telefon ce are încărcare reversibilă.

Galaxy Watch 5 este disponibil pe două dimensiuni: 40 mm varianta pentru damă și 44 mm varianta masculină sau de ce nu ar putea fi considerată ca fiind o versiune oversize pentru doamnele și domnișoarele ce preferă ceasurile de genul acesta. Modelul pe care eu îl am în teste este cel de 44 mm, și n-aș putea spune că am simțit în vreun moment că este prea mare pentru încheietura mâinii mele. Mie îmi plac ceasurile oversize, iar acesta este un smartwatch ce iese în evidență prin finețe și mult bun gust.

Ceasul este disponibil în trei variante de culoare pentru fiecare dimensiune în parte. Modelul de 40 mm poate fi găsit în nuanțele: Silver, Graphite și Pink Gold, iar cel de 44 mm vine în variantele: Graphite, Sapphire și Silver. Versiunea Sapphire, cea pe care eu o am la mână este preferata mea. Iese ușor în evidență și poate fi asortată cu ușurință la diferite ținute casual, sport. Brățara din silicon este foarte confortabilă, plăcută la atingere. Nu creează disconfort la purtare, nu transpiră mâna și o poți schimba cu ușurință.

La prima vedere se observă că Watch 5 împrumută din simplitatea unui ceas clasic, combinată cu rafinamentul unui accesoriu modern, complex. Nu ai multe elemente care să atragă atenția. Două butoane pe laterala dreaptă, cel pentru Exit sau pentru accesarea asistentului Bixbi care are în continuare marginea roșie, între cele două butoane avem un microfon, iar pe laterala stângă difuzorul. Materialele premium și finisajele de excepție fac din Galaxy Watch 5 o alegere interesantă pentru cei ce sunt în căutarea unui accesoriu de genul acesta.

Smartwatch-ul vine cu cadru din aluminiu. La fel ca și modelul predecesor, și acesta deține certificarea IP68, de rezistență la apă, mai exact vorbim de adâncimi de până la 50 m. Ba chiar are și o funcție de Blocare la apă, care practic face ca ceasul să nu mai poată fi folosit. Prin apăsarea lungă a butonului Home se deblochează smartwatch-ul și se elimină apa din difuzor. Așadar îl puteți folosi la piscină de exemplu.

Spre deosebire de Galaxy Watch 4, noul smartwatch vine cu partea inferioară puțin mai aplatizată, aspect ce plusează la capitolul confort, îmbunătățind totodată și citirea măsurătorilor dintre senzorii de pe spatele ceasului și piele.

Ceasul este ușurel, cântărește 33,5 g, modelul pe 44mm și 28,7 g cel pe 40mm. Eu l-am purtat și pe timpul nopții fără să simt vreun disconfort.

Display-ul tactil este un AMOLED superb, cu funcție Always On, luminos, lizibil chiar și în lumina soarelui, iar informațiile afișate sunt foarte ușor de parcurs. Față de generația anterioară, care venea cu ecran Gorilla Glass, de data aceasta accesoriul Samsung este protejat cu safir, despre care știm că are o rezistență mult mai mare la zgârieturi față de sticlă, fiind depășit ca și rezistență doar de diamant. Fără să vreau l-am atins de perete de vreo două ori, însă nu s-a întâmplat nimic. Este intact.

Versiunea pe 44 mm are o diagonală de 1,4 inch cu rezoluție 450 x 450 pixeli, în timp ce modelul pe 40 mm, vine cu o diagonală de 1,2 inch și rezoluție 396 x 396 pixeli. Partea faină este că se menține modul de scroll prin aplicații. Plimbând degetul pe marginea ecranului vei putea naviga cu ușurință prin meniul intuitiv. La o glisare de sus în jos, se deschide panoul de Setări Rapide, de unde putem accesa Setările, Modul Avion, Nu Deranjați, Lanterna, Blocarea ceasului în cazul în care intri in apă, luminozitatea, modul de economisire al bateriei, plus alte câteva opțiuni utile.

La o glisare de jos în sus se deschide meniul de aplicații, de unde putem accesa o mulțime de aplicații preinstalate, cum ar fi Google Maps, Vreme, Calendar, Spotify, notițe, cameră. Ai aplicația Samsung Health Monitor, de unde îți vei putea monitoriza atent activitatea fizică, somnul, plus alte câteva funcții interesante. Totodată vei putea descărca aplicațiile de care ai nevoie din Google Play.

Glisând din stânga în dreapta accesezi notificările, iar la o glisare din dreapta înspre stânga se deschid 15 funcții pe care le poți schimba din aplicația Galaxy Wearable.

Aplicațiile cu care smartwatch-ul funcționează!

Și că tot veni vorba de aplicația de telefon, hai să detaliem puțin și aici. În aplicația Galaxy Wearable vei găsi câteva opțiuni interesante. De aici vei putea configura smartwatch-ul după bunul plac. Poți seta ce informații vrei să vezi pe ceas, poți alege ceea ce îți place dintr-o mulțime de fețe de ceas, multe din ele gratuite, îți poți stabili cum să arate panoul rapid, din setări poți activa tot felul de funcții interesante, cum ar fi să răspunzi la telefon prin scuturarea brațului de două ori. În partea de sus aplicația afișează și statusul bateriei și o estimare a timpului în care ceasul mai are juice. Însă pentru a te bucura de toate avantajele acestui smartwatch, va trebui să mai descarci pe telefon și aplicația Samsung Health, de unde poți gestiona o mulțime de informații: despre somn, activitatea zilnică, pași, antrenamente, alimentație, puls, glicemie, tensiune arterială, compoziție corporală, nivelul oxigenului din sânge. O mulțime de măsurători, astfel încât să îți poți atinge obiectivele legate de forma fizică, în același timp monitorizându-ți atent și sănătatea.

Ceasul l-am testat cu două telefoane. Mai exact am folosit un telefon din același ecosistem, un Galaxy S22 Ultra și un Google Pixel 6 Pro. S-a conectat foarte ușor cu Pixel 6 Pro, însă clar experiența cu un terminal mobil din același ecosistem este mult mai bună. Felul în care lucrează două device-uri Samsung este la un alt nivel. De exemplu funcția de ECG sau cea de măsurare a tensiunii arteriale funcționează doar cu un telefon Samsung și asta deoarece ești nevoit să descarci pe smartphone aplicația Samsung Health Monitor din Galaxy Store.

În cazul în care folosești și alte dispozitive Samsung sau electrocasnice Samsung, poți folosi și aplicația Smart Things , hub-ul de control al dispozitivelor conectat la el, ce îți permite să le controlezi de la distanță. Aplicația o poți instala și pe ceas, astfel încât să îl poți folosi ca și telecomandă.

Fan Fact, dacă ești posesor de Tesla, ai posibilitatea să descarci aplicația Wear for Tesla, ce îți permite să îți deschizi mașina folosind smartwatch-ul.

Partea hardware și Sistemul de operare

Navigarea prin meniul smartwatch-ului este super rapidă. Ceasul vine la interior echipat cu un procesor Exynos W920, pe 5 nm, ce funcționează în tandem cu 1,5 GB de RAM și 16 GB memorie internă.
Sistemul de operare Wear OS își face bine treaba. Totul lucrează cum trebuie, astfel încât să îți ofere o experiență de utilizare cât mai bună. Poți prelua apelurile pe ceas fără probleme, desigur asta dacă nu te deranjează să vorbești la ceas și să-i vezi pe alții că se uită la tine de parcă ești vreun spion, ceva.

Plata cu cardul

Ce mi s-a părut mie foarte interesant mai departe de multitudinea de funcții de monitorizare, este faptul că poți să faci plăți cu ceasul. Da, Galaxy Watch 5, ca și Watch 4 de altfel vine cu acest avantaj, ce-ți permite să instalezi Google Wallet pe ceas pentru a face plățile într-un mod mult mai confortabil. Practic te duci la magazin și nu mai stai să scoți cardul din portofel sau telefonul din buzunar, ci achiți folosindu-te doar de ceas. Aplicația o descarci din Google Play, evident trebuie să o aveți instalată și pe telefon, altfel nu funcționează. Aplicația instalată pe ceas își ia o parte din datele telefonului, doar că va trebui să adaugi manual cadul pe care vrei să îl folosești pentru plăți. Și mi se pare ok treaba asta, poate nu vrei să folosești toate cardurile pe care le-ai introdus în aplicația Walett a telefonului. Poți adăuga și o parolă, astfel încât să eviți plățile accidentale, și de aici lucrurile sunt foarte simple, ajungi la casă cu cumpărăturile, selectezi cardul cu care vrei să faci plata, atingi de Pos și asta e tot. Hai să îți arăt cum au decurs plățile mele cu ceasul din această perioadă.

Autonomie

Bateria ceasului este puțin mai mare față de cea a generației anterioare. Acum Galaxy Watch 5 primește o baterie de 410 mAh, în timp ce Galaxy Watch 4 avea 361 mAh, ce-i asigură o autonomie de maxim 2 zile, în funcție de cât de intens îl folosești. Testându-i diferite funcții, recunosc, eu nu am reușit să scot mai mult de o zi și jumătate autonomie. Partea bună este că se încarcă destul de repede. Cam o oră durează o încărcare completă de la 0 la 100%.

Preț și disponibilitate

Smartwatch-ul poate fi găsit în oferta magazinelor:

– Samsung – 1599 lei

– eMAG –  1245 lei

– Flanco – 1250 lei

– PcGarage – 1335 lei

Concluzii

Ca și o concluzie, Galaxy Watch 5 este un ceas complex, cu o mulțime de funcții extrem de utile, este precis. Știe să măsoare tensiunea arterială, ECG, este ideal pentru o mulțime de sporturi și în plus poți face plata cu el. La autonomie dacă s-ar mai lucra puțin, ar fi grozav.

Păreri Pro și Contra

Pro:

– design premium

– ecran din safir

– precis

– măsoară ECG și tensiunea arterială

– are NFC și permite plata cu telefonul

Contra:

– autonomia este de maxim 2 zile

 

Verdict Gadget-Review.ro

Design - 9.4
Display - 10
Funcții - 9.3
Autonomie - 7.1

9

O alegere premium

Samsung Galaxy Watch 5 este un smartwatch ideal pentru cei ce își doresc informații detaliate cu privire la activitatea fizică, dar în același timp și pentru cei ce vor să își monitorizeze sănătatea.

Verifică disponibilitatea
User Rating: 3.33 ( 3 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.