De o săptămână îl avem la teste pe proaspăt lansatul Galaxy A52, mijlociul uneia dintre seriile de telefoane cele mai populare de la Samsung. Anul trecut am testat și modelul Galaxy A51 și tare am fost curioasă să văd ce îmbunătățiri au adus sud-coreenii pe generația de anul acesta.
Unboxing
Dacă pe modelele de top atenția pentru mediu, l-a determinat pe producător să renunțe la încărcătoare și căști, iată că pentru categoria de mijloc, lucrurile stau puțin diferit. Telefonul vine în cutie însoțit de un cablu USB-A la USB-C, încărcătorul de 2A, cărticele, cheița pentru SIM si cam atât. Da, au renunțat și aici la căști, dar nu se poate spune că este chiar o mare pierdere. Din câte îmi amintesc cele cu care venea Galaxy A51 erau destul de plăsticoase și uzuale. Ce nu vei primi în acest pachet și mi-ar fi plăcut să văd, este o folie de protecție aplicată pe ecran. Din punctul meu de vedere, și am spus-o în repetate rânduri, folia este un must have pe orice telefon, dacă vrei să îl păstrezi ca nou pentru mai mult timp. Totodată vă încurajez și pentru achiziționarea unei huse. Oricât de bine s-ar așeza telefonul în mână, în orice moment se poate întâmpla un accident, care să-i știrbească din frumusețe.
Design
Cu un design nou, Galaxy A52 împrumută din eleganța clasei de top, spatele fiind realizat dintr-un plastic mat, fin și mătăsos, care se simte bine la atingere. Nu este alunecos și se așează bine în mână. Mai mult de atât, nu va trebui să stai cu cârpa pe el prea des, nu reține amprentele, iar culoarea lui e chiar Awesome dacă mă întrebi pe mine. Eu am primit în teste versiunea Awesome Blue, preferata mea, dar mai este disponibil și în nuanțele Awesome White, Awesome Black și Awesome Violet. Ansamblul de camere iese foarte puțin în evidență. De această dată doar senzorii se remarcă într-un mod discret, restul suprafeței, împrumutând același material care se regăsește pe spatele telefonului.
Este ceva mai grosuț, 8,4 mm și cântărește cu aproape 20 g mai mult față de generația anterioară. Rama din plastic găzduiește pe latura dreaptă butonul power și butoanele pentru volum, pe latura stângă nimic, sertarul pentru SIM pe latura superioară, un microfon, iar pe latura inferioară se păstrează jack-ul de 3,5 mm, al doilea microfon, portul de încărcare USB-C și difuzorul.
În partea superioară a ecranului, camera de selfie rămâne pe poziții. Cititorul de amprentă integrat în partea inferioară a ecranului, este și el prezent , însă n-aș putea spune că este unul tocmai rapid, dar dacă nu vă acomodați cu el, puteți opta pentru deblocarea facială.
Spre deosebire de predecesorul, Galaxy A52 vine cu certificare IP 67, adică este rezistent la apă și la praf. Până acum certificarea aceasta era doar pe modelele de top.
Display
Display-ul Super Amoled de 6,5 inch are o rezoluție de 1080 x 2400 pixeli, oferă suport HDR10, și este protejat cu Gorilla Glass 5. Noutatea este că de această dată Samsung introduce în scenă pe telefoanele mid-range și rata de refresh de 90 Hz. Ca idee, varianta 5G, beneficiază de un refresh rate de 120 Hz. Pentru cei care își doresc un plus de autonomie și nu consideră neapărat importantă o rată de refresh mai bună, pot alege oricând opțiunea standard de 60 Hz. Ecranul este super luminos, măsoară 800 nits, contrastul este bun, culorile vibrante, detalii, nu prea ai ce comenta aici.
Hardware
La interior, Galaxy A52 este echipat cu un chipset Snapdragon 720G, ce lucrează împreună cu 4/6 sau 8 GB de RAM și 128 sau 256 GB memorie internă. Noi am primit în teste varianta de top, cu 8 GB de RAM și 256 GB memorie internă. Pentru cei ce au nevoie de mai mult, este bine de știut că vine cu slot pentru card microSD. Procesorul este bine optimizat, se descurcă binișor și când vine vorba de gaming ocazional, dar pentru cei ce vor ceva mai puternic și au posibilitatea, recomandarea mea ar fi să meargă mai degrabă pe varianta cu 5G, care vine cu un procesor puțin mai puternic, un Snapdragon 750. Telefonul rulează sistemul de operare Android 11, cu interfață One UI 3.1 și se descurcă bine în aplicații.
Cameră
Ansamblul principal de camere include 4 senzori: unul wide de 64 MP, cu apertură f/1.8, unul ultrawide de 12 MP, cu f/2.2, unul macro de 5 MP, cu f/2.4 și încă unul pentru profunzime de 5 MP, cu f/2.4. Rezultatele în condiții bune de luminozitate sunt bune, detalii, contrast, luminozitate, culorile puțin saturate, fix în stilul caracteristic Samsung. Dacă în situații optime de luminozitate cam orice telefon face față, ei bine nici în condiții de luminozitate scăzută, rezultatele nu sunt dezamăgitoare pentru un telefon din categoria sa de preț. Surprinde destul de multe detalii, e adevărat zgomotul de fundal își face simțită prezență, dar per total eu zic că face o treabă bunicică. Cât despre fotografia Macro, și acolo fotografiile sunt peste așteptări, dacă sunt întrunite condițiile de luminozitate.
Camera secundară de 32 MP se descurcă bine cu selfie-urile. Focalizare bună, detalii, culori.
Filmarea 4K la 30 fps este prezentă și aici sau Full HD la 60 fps. Stabilizarea lucrează mai bine în filmarea Full HD la 60 fps decât în format 4K.
Sunet
În ceea ce privește sunetul, A52 primește încă o bilă albă. Difuzoare stereo Dolby Atmos pe un telefon Samsung din categoria mid-range? Da, uite că se poate. Sunetul este ok, are și ceva bass. E adevărat la volum maxim se mai pierde din calitate. Nu te aștepta la ceva similar cu ce găsești pe telefoanele de top, dar eu zic că merită apreciat efortul producătorului.
Baterie
Și la acest capitol vedem o îmbunătățire. Galaxy A52 primește o baterie de 4500 mAh, ce asigură cam 2 zile de autonomie, în condiții de utilizare normală. Din testele noastre s-a încărcat 50% in 44 minute, iar încărcarea completă a durat 1h și 28 minute. Suportă încărcare rapidă la 25W, însă pentru a beneficia de ea va trebui să îți achiziționezi separat un fast charger cu o asemenea putere. Din păcate nici de această dată nu avem wireless charging, ceea ce pentru mine este un mare minus când vine vorba de un telefon.
Prețul și disponibilitatea lui Samsung Galaxy A52:
Concluzii
Aici dacă mai lucrau puțin, era și mai bine. Oricum, Samsung Galaxy A52 este un telefon extrem de arătos, care la prima vedere nu trădează cu nimic faptul că ar fi un model din categoria mid-range. Și schimbări nu se văd doar pe parte de design. Telefonul vine cu un refresh rate de 90 Hz, difuzoare stereo, autonomie bună, rezistență la apă și la praf, fotografii bune. Era bine să fi avut și wireless charging și poate un processor ceva mai potent, cititorul de amprentă mai rapid, dar hai să nu fim cârcotași.
Păreri Pro și Contra:
Pro:
- design fin
- refresh rate de 90 Hz
- difuzoare stereo
- certificare IP67
- autonomie bună
- se descurcă bine pe fotografie
Contra:
- nu are cel mai potent procesor
- nu vine cu wireless charging
- cititorul de amprentă nu e tocmai rapid